Kategorier
Artiklar

Underhållsplaner – stora fördelar med rätt plan 

Fastighetsägare, företag och BRF:er har en gemensam nämnare i att de är beroende av att ha gedigna underhållsplaner för att skapa en tryggare framtid. I synnerhet så gäller detta givetvis för fastighetsägare och för BRF:er då deras största värden handlar om just fastigheterna, men även företag som äger sina egna fastigheter har all anledning att se över alternativen för underhållsplaner och att välja rätt partner inom den frågan. 

En underhållsplan för en BRF som är genomtänkt, anpassad för de fastigheter som finns, som hålls uppdaterad och som är långsiktigt kommer göra en enorm skillnad för BRF:en i fråga. 

En underhållsplan för en BRF som inte är framtagen på samma sätt kommer att göra skillnad, men inte alls på det tydliga vis som man behöver. Därför blir också valet av partner avgörande. Underhållsplaner behövs alltid – men de ska också vara anpassade för de unika fastigheter som finns. 

Varför är underhållsplaner viktiga? 

Det grundläggande med underhållsplaner är att de minimerar risken för obehagliga överraskningar. En underhållsplan för BRF stipulerar ganska tydligt vad som ska göras, när det ska göras och hur mycket det kommer att kosta. 

Utifrån detta kan man också som BRF – eller fastighetsägare eller företag – bygga upp en planering där man hela tiden bockar av i underhållet och genom detta utesluter risken som finns för akuta skador. Det handlar sällan om otur att ett stambyte måste ske – det är ofta frukten av ett bristande underhåll och en avsaknad av en underhållsplan.

 Underhållsplaner är även långsiktiga och sträcker sig långt framåt i tiden – 30-50 år. Detta innebär att man också kan skapa riktigt bra ekonomiska förutsättningar för att möta de kostnader som kommer att dyka upp i framtiden. Istället för att tvingas ta kostsamma lån så har man en kassa för underhåll och kan ta alla dessa investeringar utan att betala överpris. Dessutom så ger långsiktigheten också en chans att ta in offerter i tid – där man också har en specificerad lista på krav över vad som ska göras.